Intalniri cu tinerii

2015-02-11, Fapte 2:1-4

Capitolul al doilea al Faptelor Apostolilor prezintă pogorârea Duhului Sfânt. Ucenicii erau din nou adunaţi împreună, într-un cuget, într-o casă din Ierusalim (încăperea de sus, unde a avut loc şi ultima cină, şi care este, după tradiţie, în casa evanghelistului Marcu). Era ziua Cincizecimii. Duhul Sfânt se pogoară sub forma auzită a unui vuiet, ca de suflare de vânt, şi sub forma văzută a unor limbi de foc care se aşază peste fiecare dintre apostoli/ucenici. Primirea Duhului Sfânt sub această formă este împlinirea profeţiei lui Ioan Botezătorul, cum că Domnul Iisus Hristos îi va boteza pe apostoli/ucenici cu Duh Sfânt şi cu foc.

„A rãspuns Ioan tuturor, zicând: Eu vã botez cu apã, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Cãruia nu sunt vrednic sã-I dezleg cureaua încãlțãmintelor. El vã va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.” (Luca 3:16)

O întrebare se poate naşte în această privinţă: Duhul Sfânt S-a pogorât peste toţi cei 120 de ucenici (între care şi Maica Domnului), sau numai peste apostoli? În general, în tradiţie se vorbeşte mai mult despre pogorârea peste apostoli, sau peste apostoli şi peste Maica Domnului. Icoanele care înfăţişază acest eveniment sunt pictate conform acestor două variante. Totuşi, promisiunea botezului cu Duhul Sfânt este făcută tuturor creştinilor. În acest sens, trebuie spus că şi Sfântul Ioan Gură de Aur, în omiliile sale la Faptele Apostolilor, consideră că Duhul Sfânt S-a pogorât peste toţi ucenicii.

„A venit El asupra celor doisprezece? Nu; ci asupra celor o sută douăzeci. Căci Petru nu ar fi citat fără niciun rost mărturia profetului ... (Ioil 2:28)” (Ioan Gură de Aur, Comentariu la Faptele Apostolilor, Omilia IV)

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
La manastirea Cernica La manastirea Cernica

Sunt lucruri pe care ți le dorești să se întâmple, sunt lucruri pe care reușești sa le planifici să se întămple și sunt lucruri care se întâmplă pur și simplu... Am plecat sâmbătă 09 aprilie 2016 spre Mănăstirea…

Comunitatea tinerilor ortodocși Sf. Ștefan - Cuibul cu barză Comunitatea tinerilor ortodocși Sf. Ștefan - Cuibul cu barză

Anul 2016 este Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și în acest spirit am demarat un proiect de constituire a unei comunități a tinerilor din parohia noastră. Bunul – început l-am pus deja de anul…

Dictionar Ortodox