Intalniri cu tinerii

2015-02-04, Romani 8:1-14

Cercul biblic a fost lansat la biserica noastră în luna octombrie a anului trecut, când am început cu studiul epistolei Sfântului Apostol Pavel către Romani. Din luna ianuarie a acestui an, am început, în paralel, şi studiul cărţii Faptele Apostolilor. Astfel că, într-o miercuri citim din Romani, iar în următoarea din Faptele Apostolilor. (Cu mici excepţii, aşa cum s-a vazut.)

Astăzi a fost rândul epistolei către Romani. Parintele Daniil Corneliu Iacşa l-a invitat pe domnul Alexandru Amarfei, medic prin profesie şi teolog prin chemare. Ca de obicei, dumnealui a insistat pe faptul că, indiferent de cât de mult cunoaştem Scriptura, şi indiferent de cât de mult discutăm despre lucruri duhovniceşti, singurul lucru cu adevărat important este cât de mult trăim conform învăţăturii ei. Pentru a concretiza acest fapt, a atras atenţia că cuvintele Scripturii nu sunt „o cheie”, pe care să o introducem în broasca mântuirii, să învârtim, să auzim Clic! şi apoi Gata! Nu sunt un „cifru” sofisticat de la seiful mântuirii, pe care să îl folosim pentru a deschide uşa, şi apoi Gata! Nu! Nu e suficient să cunoaştem aceste cuvinte sau să le înţelegem la nivel mental, ci ele trebuie trăite, ele trebuie să ne schimbe viaţa făcându-ne să fim supuşi lui Dumnezeu.

Pornind de la textul din Romani 8:1-14, domnul Amarfei ne-a oferit o ilustrare a evangheliei, făcându-ne să înţelegem ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi, prin Fiul Său Iisus Hristos. Dumnezeu Tatăl L-a dezmoştenit pe Fiul Său Iisus Hristos prin faptul că Acesta a plătit, pe cruce, preţul pe care noi ar fi trebuit să îl plătim pentru păcatele noastre, pentru ca, să ne înfieze şi pe noi ca fii ai Săi, fraţi Domnului nostru Iisus Hristos. Ce mare iubire are Dumnezeu pentru noi! Aceia dintre noi care au copii, ar putea să se gândească în ce măsură ei ar putea să-şi dezmoştenească copii, fie şi preţ de câteva clipe, să îi lase să fie batjocoriţi şi omorâţi, toate acestea în locul şi pentru adopţia unor copii străini, obraznici şi răi.

Pentru cã ceea ce era cu neputințã Legii - fiind slabã prin trup - a sãvârșit Dumnezeu, trimițând pe Fiul Sãu întru asemãnarea trupului pãcatului și pentru pãcat a osândit pãcatul în trup, pentru ca îndreptarea din Lege sã se împlineascã în noi, care nu umblãm dupã trup, ci dupã duh. (Romani 8:3-4)

Dumnezeu ne-a adoptat prin Fiul Său Iisus Hristos şi deci suntem fii ai Lui. Şi dacă suntem fii, El L-a trimis în noi pe Duhul Sfânt, arvună a mântuirii. Domnul Amarfei ne face atenţi dacă noi suntem într-adevăr conştienţi de acest lucru. El este o realitate indiscutabilă, dar dacă noi nu suntem conştienţi de el, şi dacă nu căutăm să trăim potrivit lui, atunci va fi în zadar.

De-alungul acestei părţi a epistolei sale, apostolul Pavel opune permanent viaţa potrivit trupului, cu viaţa potrivit Duhului. Pentru un creştin ambele realităţi sunt la fel de aproape: trupul pentru că îl vede cu ochii trupeşti, Duhul Sfânt primit la botez, pentru că Îl vede cu ochii credinţei. Prin harul lui Dumnezeu, noi trebuie să încetăm a mai urma trupului, şi să începem să urmăm exclusiv Duhului Sfânt. Trupului îi este proprie moartea, aşa cum este atât de evident în jurul nostru, dar sufletului, dacă umblăm potrivit Duhului Sfânt, îi va fie proprie viaţa veşnică în slava lui Dumnezeu, şi nu numai lui, ştiind că la învierea de obşte vom învia şi cu trupul.

Iar dacã Duhul Celui ce a înviat pe Iisus din morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va face vii și trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Sãu care locuiește în voi. (Romani 8:11)

În legătură cu această opoziţie între viaţa trupului, limitată, şi cea a sufletului, veşnică, domnul Amarfei ne prezintă o explicaţie psihosomatică a apariţiei celulei cancerigene. O celulă normală are înscrisă în ADN-ul ei moartea, astfel încât, îndiferent de cât de prielnic este mediul în care ea trăieşte, după un anumit număr de cicluri ea moare. În schimb, celula canceroasă a pierdut această limită a morţii şi se înmulţeşte infinit. O face însă distrugând mediul în care trăieşte, şi anume trupul omului. Noi ne comportăm uneori ca şi cum trupul este cel veşnic, urmând poftelor lui. Această idee este psihosomatizată în celula canceroasă care trăieşte ca şi cum ar fi veşnică, dar care duce la auto-distrugere.

Legea nu a putut să ne facă drepţi în faţa lui Dumnezeu tocmai datorită trupului, care prin puterea sa este incapabil să se supună unor interdicţii de tipul poruncilor lui Dumnezeu. Tocmai din această cauză a fost nevoie de jertfa lui Hristos pe cruce, şi de asumarea ei de către fiecare creştin prin credinţă. Odată cu Hristos şi noi am murit. Am murit faţă de trup, am murit faţă de păcat. Odată cu Hristos am şi înviat. Am înviat pentru Dumnezeu şi pentru dreptate. Prin urmare nu mai trebuie să ne simţim obligaţi să umblăm după trup (acesta fiind mort), ci acum trebuie să umblăm după Duhul Sfânt, Cel primit de la Dumnezeu şi care sălăşluieşte în noi.

Drept aceea, fraților, nu suntem datori trupului, ca sã viețuim dupã trup. Cãci dacã viețuiți dupã trup, veți muri, iar dacã ucideți, cu Duhul, faptele trupului, veți fi vii. (Romani 8:12-13)

Iată deci că Duhul Sfânt este cel care ne dă puterea de a ne supune poruncilor lui Dumnezeu. Ceea ce doreşte trupul este împotriva lui Dumnezeu şi ne va duce la moarte. Dar ceea ce doreşte Duhul Sfânt este voia lui Dumnezeu şi ne va duce la viaţa veşnică.

Cãci dorința cãrnii este moarte dar dorința Duhului este viațã și pace; fiindcã dorința cãrnii este vrãjmãșie împotriva lui Dumnezeu, cãci nu se supune legii lui Dumnezeu, cã nici nu poate. (Romani 8:6-7)

Să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute să conştientizăm faptul că suntem fii ai lui, prin crucea Domnului Iisus Hristos, şi să trăim potrivit acestei realităţi, adică să nu mai căutăm să împlinim poftele carnale, ci să căutăm care este voia Duhului Sfânt care sălşluieşte în noi. El ne va da princeperea să înţelegem care Îi este voia, dar şi harul de care avem nevoie pentru a trăi potrivit ei.

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
La manastirea Cernica La manastirea Cernica

Sunt lucruri pe care ți le dorești să se întâmple, sunt lucruri pe care reușești sa le planifici să se întămple și sunt lucruri care se întâmplă pur și simplu... Am plecat sâmbătă 09 aprilie 2016 spre Mănăstirea…

Comunitatea tinerilor ortodocși Sf. Ștefan - Cuibul cu barză Comunitatea tinerilor ortodocși Sf. Ștefan - Cuibul cu barză

Anul 2016 este Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și în acest spirit am demarat un proiect de constituire a unei comunități a tinerilor din parohia noastră. Bunul – început l-am pus deja de anul…

Dictionar Ortodox